Wie zijn wij

Pendada Blaaskwintet werd in 2005 opgericht door leden van het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum. Sindsdien is het kwintet grotendeels in dezelfde samenstelling blijven bestaan. In het verleden speelde Pendada tijdens diverse academische plechtigheden van de Radboud Universiteit Nijmegen en werden concerten gegeven op verschillende kleine podia in Nederland. Ondanks dat Pendada een amateurgezelschap is, heeft iedereen veel ervaring en minstens een jaar les gehad van docenten op hoog niveau in Nederland.

De naam Pendada komt uit het Grieks en betekent ‘vijftal’. Het klassieke blaaskwintet bestaat uit een fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn en deed tijdens het classicisme zijn intrede in de kamermuziek. Omdat veel componisten uit alle daaropvolgende stijlperioden muziek hebben geschreven voor blaaskwintet, probeert Pendada in haar repertoirekeuze altijd de brede aandacht van de componisten te weerspiegelen. Dit resulteerde onder meer in het uitvoeren van werken van Hindemith, Reicha, Grieg en Koetsier.

Pendada Blaaskwintet bestaat uit de volgende musici:

Hilje Doekes – fluit
Rutger Stoel – hobo
Marleen Buster – klarinet
Inge van der Holst – fagot
Tom Smolders – hoorn

Hilje Doekes (1989) is masterstudente biologie aan de Universiteit van Utrecht. Zij begon op achtjarige leeftijd met fluitlessen aan de muziekschool, waar zij twaalf jaar les kreeg van Nely Brasser. Zij speelde in verschillende aan de muziekschool verbonden ensembles, en deed daarnaast veel ervaring op als fluitiste in Het Edes Orkest. Momenteel is Hilje als vaste fluitiste verbonden aan het Utrechts Studenten Koor en Orkest en aan blaaskwintet Pendada. Daarnaast speelt zij graag kamermuziek in wisselende bezettingen. Zo vormt zij bijvoorbeeld een duo met accordeonist David Aerts, dat meerdere malen in de prijzen viel in de kamermuziek-klasse van het NOVAM
Nederlands accordeon concours.

Rutger Stoel (1987) studeert hobo aan het Fontys Conservatorium Tilburg en krijgt les van Herman Vincken. Daarvoor kreeg hij les van Marjola Bakker en Yvonne de Winter. Op dit moment speelt Rutger bij het Rijnstad Begeleidingsorkest, Pendada Blaaskwintet en de Delftse koor- en orkestvereniging Choir. In 2012 was Rutger eerste hoboïst van het Nederlands Studenten Kamerorkest.  In het verleden was Rutger actief voor Het Nederlands Begeleidingsorkest, Begeleidingsorkest De Muzenval, Het Edes Orkest en het UMA-kamerorkest. Tegenwoordig is Rutger als freelance musicus actief. Naast zijn muzikale activiteiten werk Rutger als projectmanager bij een communicatie- en ict-bureau.

Marleen Buster (1984) werkt als muziektherapeut bij KLEUR. Op negenjarige leeftijd is zij begonnen met klarinetlessen bij Marieke Veekens, later kreeg zij les van Margret Engel. Op dit moment speelt zij zowel klarinet als basklarinet bij het Nijmeegs Studentenorkest en in blaaskwintet Pendada. Naast klarinet speelt Marleen saxofoon en maakt zij voor haar werk veel gebruik van zang en de begeleidingsinstrumenten gitaar, drums en piano. Veel muzikale ervaring deed zij op bij Harmonie V&V in Waspik. Daarnaast heeft zij verschillende projecten meegedaan bij Original Winds waarbij (moderne) blaasmuziek wordt geïntegreerd met andere kunstvormen.  Ook heeft ze meegespeeld met het Groot Gelders Tsjaikovski Orkest.

Inge van der Holst (1986) studeert Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op negenjarige leeftijd is ze begonnen met fagotlessen. Na acht jaar les te hebben gehad van Hannie Kruyt werd zij in 2003 toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Enschede. Hier kreeg Inge les van Otis Klöber, bij wie ze na een jaar over is gegaan op privélessen. Vanaf 2005 heeft ze lessen gehad bij Mette Laugs en sinds 2011 volgt Inge lessen bij James Aylward. Een aantal jaren is Inge op tournee geweest met het Jeugd Orkest Nederland en het Ricciotti Ensemble. Tegenwoordig speelt ze in het Nijmeegs Studentenorkest en Blaaskwintet Pendada. Daarnaast valt ze in bij diverse harmonie- en symfonie orkesten en kamermuziekensembles.

Tom Smolders (1983) is opgeleid in de HaFaBra-wereld en speelde vanaf het begin van zijn studententijd in vele symfonieorkesten en kamermuziekensembles zoals het Nederlands Studentenorkest 2008, het Nijmeegs Studentenorkest en het Projectorkest van de 20e eeuw. Daarnaast arrangeerde en componeerde Tom onder meer voor Ensemble Septime, het Nijmeegs Strijkersgilde en het Symfonieorkest Nijmegen. Op dit moment is hij hoornist in het Symfonieorkest Nijmegen, het Nijmeegs Studentenorkest en het Pendada Blaaskwintet.  Als Tom geen muziek maakt helpt hij als adviseur en onderzoeker het provincie- en gemeentebestuur te verbeteren.

%d bloggers liken dit: